Hoevelakens succes bij SGS Doorgeefschaakkampioenschappen

Zaterdag 12 november organiseerde het Hoevelakens Schaakgenootschap in samenwerking met de Stichts-Gooische Schaakbond de SGS Doorgeefschaakkampioenschappen. Met 13 teams (van 2 spelers per team) verdeeld over 5 leeftijdscategorieën, was het toernooi net zo goed bezet als vorig jaar. Er werd een halve competitie gespeeld (dus ieder team speelt een keer tegen ieder ander team).

Het was een gezellige middag, maar op het bord was het echt oorlog: er zijn 156 partijen gespeeld en daarvan eindigde er welgeteld 1 in een remise (waarbij het pad was terwijl 1 speler 6 dames op het bord had).

In de C- en D-categorie was het de hele dag superspannend. Uiteindelijk gingen er 3 Hoevelakense teams met een prijs vandoor.

In de A-categorie was dit jaar maar 1 deelnemend team: Hoevelakers Dennis ter Haar en Mick Schilder wonnen de categorie. Ze streden de hele dag met het team uit de B-categorie (Niels van der Knaap en Wayan Prins uit Maarssen) om het team dat de meeste punten scoorde. Ter Haar en Schilder wonnen dat met een half puntje. Van der Knaap en Prins wonnen overigens wel de B-categorie.

In de E-categorie deden L. Pijlman en Sven Hoekstra uit Hoogland mee. Zij waren de jongste deelnemers en hadden een erg zwaar toernooi. Ze wonnen wel de E-categorie!

In de C-categorie was het de hele middag stuivertje wisselen tussen Jelle Bloemendaal en Jop Luimes uit Hoevelaken en Michaël van der Horst en Joris Kalk uit Hoogland. Met nog 3 rondes te gaan, stonden de teams gelijk, maar speelden ze nog tegen elkaar en de top van de competitie. Bloemendaal en Luimes wonnen het onderlingen duel met 2-0 en scoorden tegen de topteams nog 2 punten. Van der Horst en Kalk kwamen fantastisch terug door nog 4 punten te halen in de laatste 2 wedstrijden. Hierdoor eindigde de teams met een gelijk aantal punten (18). Onderling resultaat zorgde ervoor dat Bloemendaal en Luimes kampioen werden.

Tot slot de D-categorie. Hier leek de strijd te gaan tussen 3 teams van Magnus Leidsche Rijn. In de laatste rondes ontstond echter een verrassing. Hoevelakers Nubel el Mourabit en Job Strik wonnen 5 van de 6 mogelijke punten in de laatste 3 rondes en gingen daardoor van de 4e plek naar de eerste plek en wonnen hun categorie met een comfortabele 1.5 punt voorsprong.