Leuke partijen bij eerste rondes Van Altena Cup

Vrijdag 17 februari werden de eerste 2 rondes van de Van Altena Cup (mogelijk gemaakt door DA drogisterij Van Altena) gespeeld. Er speelden dit jaar 14 deelnemers mee. Uiteindelijk wisten Gerben van Pel, Dirk Veldhuizen en Joost Marcus de halve finales te bereiken. Jerry Scheerder en Ed Mönch spelen vrijdag 24 februari nog om de laatste plek. aanstaande vrijdag worden ook de (halve) finales gespeeld.

In de eerste ronde waren een paar spannende partijen, maar veel eenzijdige partijen. Daan van Pel won zijn partij tegen Wim Hoebe met speels gemakt, hetzelfde gold voor Ed Mönch die Mick Schilder snel versloeg. Gerben van Pel won ook vrij gemakkelijk van Hester van der Velde. Karel de Bree versloeg Jerry Scheerder door met een paar pionnen, maar omdat De Bree de tweede ronde niet mee kon spelen, ging Scheerder door naar de 2e ronde. Henry van den Bor versloeg met een mooie aanval Robin Nellestein. Van den Bor stond toen al een stuk voor. Nellestein mocht toch door naar de 2e ronde als lucky loser.

Verder won Joost Marcus in een leuke partij van Johan van Pel. Marcus kwam licht voor te staan en bouwde zijn voorsprong stukje bij beetje uit. Van Pel probeerde nog wel een overwinning te forceren, maar kwam steeds een zet tekort.

Tot slot won Dirk Veldhuizen van Arco Floor. Veldhuizen zette Floor de hele wedstrijd in de verdrukking, maar Floor brak niet. Na lang aandringen, verrekende Floor zich bij een afruil wat hem een stuk kostte en niet veel langer de partij.

In de tweede ronde moesten broers Daan en Gerben tegen elkaar spelen, het werd een razendsnelle partij, waarbij Daan zich misrekende en Gerben een plek in de halve finale bemachtigde. De andere 3 partijen waren erg leuk. Jerry Scheerder en Ed Mönch waren aan elkaar gewaagd. In een eindspel met alleen lopers (op verschillende kleuren velden) en een paar pionnen, was een gelijkspel de enige mogelijke uitkomst. Omdat het al laat werd, besloten de spelers hun barrage voor de halve finale (3 snelschaakpartijen) volgende week af te werken, voordat de halve finales beginnen.

Joost Marcus speelde een enerverende partij tegen Henry van den Bor. Marcus kwam netjes voor te staan en hield zijn stelling mooi gesloten. Dat kreeg hij alleen voor elkaar door zijn stukken in slechtere positie te brengen. Van den Bor probeerde daarop nog een poging te ondernemen voor de winst. Bijna lukte dat ook, maar Marcus wist met een serie goede zetten het gevaar te neutraliseren en de partij te winnen.

De laatste halve finalist is Dirk Veldhuizen. In de partij tegen Robin Nellestein won hij in het middenspel een pion. Het was een lastig spel en de pion voorsprong was zeker geen garantie voor een overwinning. Nellestein misrekende zich echter in het afruilen van wat stukken en stond direct een toren achter. Hij gaf direct op.

Klik hier voor de foto’s