Joost Marcus wint de Van Altena Cup nipt

Joost Marcus heeft vrijdag 24 februari de strijd om de Van Altena Cup, mogelijk gemaakt door DA-drogist Van Altena, nipt gewonnen. Hij wist in de finale Gerben van Pel te verslaan.

De avond begon met de barrage tussen Jerry Scheerder en Ed Mönch. De eerste partij werd overtuigend door Scheerder gewonnen, maar in de 2e partij had Mönch het beste van het spel. Helaas was de bedenktijd te kort voor Mönch om dit voordeel om te zetten tot winst en verloor hij. Scheerder bereikte hiermee de halve finales.

In de halve finale trof hij Gerben van Pel. Er ontstond een leuke strijd, waarbij Van Pel voordeel leek te hebben, maar het uiteindelijk niet wist te verzilveren. Met ongelijke lopers op het bord, was remise de enige uitkomst. De barrage die volgde was spectaculair. In de eerste barragepartij kwam Scheerder een dame voor te staan, maar dat kostte wel tijd. Beide spelers kwamen in zware tijdnood en in de ontstane chaos, wist Van Pel zijn achterstand goed te maken. Uiteindelijk was de tijdsdruk te veel en won Van Pel. Het verzet van Scheerder was gebroken, waardoor de 2e barragepartij snel naar Van Pel ging, wat voldoende was voor een finaleplek.

De tweede halve finale was tussen Joost Marcus en Dirk Veldhuizen. Deze wedstrijd werd een echte slijtageslag. Marcus had de hele partij het initiatief, maar stond niet echt voor. Hij kreeg één kans om een in een complexe stelling een voorsprong op te bouwen, maar zag dit over het hoofd. Daarna voerde hij de druk wel op, maar Veldhuizen wist het spel netjes naar remise af te wikkelen. De barrage volgde. In de eerste partij ging het zeer gelijk op, waardoor remise de enige oplossing was. In de tweede partij kwam Marcus beter uit de opening en ging hij op jacht naar de overwinning. Veldhuizen verdedigde stug, waardoor Marcus uiteindelijk door zijn vlag ging en de overwinning naar Veldhuizen ging. Met nog 1 barragepartij te gaan, moest Marcus winnen om nog kans te maken op een finaleplek. Hij ging vol voor de winst en dat werd Veldhuizen te machtig. Na 4 partijen stond het 2-2, waarop loting de doorslag moest geven. Die loting werd door Marcus gewonnen.

In de troostfinale om de 3e en 4e plek was snel afgelopen. Scheerder speelde met zwart net te aanvallend, waardoor hij een aanval van Veldhuizen over het hoofd zag. Die bleek direct winst op te leveren. Veldhuizen pakte daarop de 3e plek, voor Scheerder die vierde werd.

In de finale ontstond een mooie strijd tussen Van Pel en Marcus. Marcus kwam beter uit de opening, maar Van Pel nam in het middenspel het initiatief over met een aanvallende koning. Niet zeker van zijn zaak, bood hij remise aan. Marcus nam het aan, waarbij Van Pel wellicht door had moeten spelen voor de winst. De barrage was bijzonder spannend. In de eerste partij kwam Marcus wel voor te staan, maar verloor hij op tijd. De tweede partij ging overtuigend naar Marcus en in de derde partij bleef het lang spannend. Er waren kansen voor beide spelers, waarbij Marcus de eerste kans pakte, Van Pel vervolgens een mooie mogelijkheid over het hoofd zag en Marcus daarna de partij won. Met 2-1 in de barrage, won Marcus daarmee het toernooi.

Klik hier voor de foto’s

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.