Daan van Pel wint op finale Schaak-off, Martin Veldhuizen derde

Zaterdag 30 oktober was het Denksport Centrum Amersfoort het strijdtoneel van Martin Veldhuizen en Daan van Pel. Beide schakers zijn al sinds jaar en dag actief als jeugdinstructeur bij het Hoevelakens Schaakgenootschap en hadden zich, via overwinningen in eerst een regionaal en provinciaal kwalificatietoernooi, afgelopen maand geplaatst voor de finale van de eerste landelijk Schaak-off georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. De 82 gekwalificeerde deelnemers werden op sterkte ingedeeld in verschillende groepen met een bedenktijd van 20 minuten per persoon met 3 seconde bonustijd per zet.

Daan van Pel speelde in de vijfde groep mee en werd flink onder druk gezet aan de start van het toernooi. Toch wist hij, soms tot zijn eigen verbazing, ongeslagen te blijven in de openingsrondes. Van Pel belandde hiermee al vroeg op de eerste plaats in zijn groep. Deze plaats smaakte duidelijke naar meer en Van Pel raakte op stoom. Waar de eerste partijen nog moeizaam gingen, reeg hij in de latere rondes de ene overwinning naadloos aan de andere. Het resultaat was dat hij eigenlijk vanaf de eerste ronde zijn groep domineerde. Hij was zelfs al voor de start van de laatste ronde zeker was van de eindoverwinning, maar ook deze partij wist hij slagvaardig naar zich toe te trekken. Een overduidelijk verdiende 1e plaats goed voor een gouden medaille.

Martin Veldhuizen speelde in de tweede groep mee. Zijn toernooi begon met een nagelbijtend gelijkspel waar beide spelers tientallen zetten moesten spelen met slechts de 3 seconden bonustijd per zet als bedenktijd. Uiteindelijk werden alle stukken afgeruild en een remise was het resultaat. Een dergelijke partij in de openingsronde bekent dat direct daarna een nieuwe partij begonnen moet worden. Dit bleek te veel van het goede en Veldhuizen verloor deze snel. Het voordeel van de snelle verliespartij is dat er wat tijd zit tot de start van de volgende ronde. Veldhuizen gebruikte deze tijd nuttig en wist zich te herpakken voor de start van de 3e ronde. Hij won alle opvolgende rondes! Daarmee werkte zich steeds meer op in de ranglijst. Dit resulteerde uiteindelijk alsnog in een zwaarbevochten 3e plaats en een bronzen medaille.

Een mooie beloning voor Martin Veldhuizen en Daan van Pel en een einde aan een indrukwekkend reeks schaakwedstrijden verdeeld over drie toernooien.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.