Dirk Veldhuizen wint de Van Altena Cup

Dirk Veldhuizen heeft vrijdag 15 maart de strijd om de Van Altena Cup (mogelijk gemaakt door DA-drogist Van Altena) gewonnen. In de finale van dit jaarlijkse schaaktoernooi was Veldhuizen te sterk Jelle Bloemendaal, die verrassend de finale haalde.

Beide finalisten hadden de grootst mogelijke moeite om de finale te bereiken. Bloemendaal speelde een moeilijke kwartfinale tegen Daan van Pel en stond de hele wedstrijd onder druk. Een klein foutje van zijn tegenstander zorgde ervoor dat Bloemendaal een stuk kon winnen en niet veel later de partij. In de halve finale nam Bloemendaal het op tegen Martin Veldhuizen. Deze meervoudig winnaar verkeek zich echter op een pion en Bloemendaal sloeg direct toe waarna hij de wedstrijd won.

Dirk Veldhuizen werd in de halve finale bijna uitgeschakeld door Gerben van Pel. Van Pel had een bloedstollende kwartfinale gewonnen door loting, nadat de wedstrijd en barrage geen uitsluitsel bood. In de halve finale liep Veldhuizen met zwart steeds iets achter de feiten aan. Van Pel zag echter geen opening om dit af te maken. Er volgde ook hier een barrage. Van Pel kwam daar uitstekend uit de startblokken de eerste barragepartij. In de tweede barragepartij trok Veldhuizen met gewaagd spel aan het langste eind. In de derde en laatste partij leek het op remise af te gaan, maar Veldhuizen had net iets meer bedenktijd over en rekte de partij zolang dat Van Pel verloor omdat hij geen bedenktijd meer over had.

De finale tussen Veldhuizen en Bloemendaal was een strategisch en tactisch steekspel. De partij ging lang gelijk op en langzaam gingen steeds meer stukken van het bord. De spelers vielen beide aan een andere kant van het bord aan, waarbij Bloemendaal net de verkeerde oplossing koos. Veldhuizen rook zijn kans en speelde de partij daarna solide uit en won daarmee de Van Altena Cup 2019.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.