Ronde 23 Interne clubcompetitie

Wim tegen Jerry. 0-1
De partij begon eerst een beetje Engels, maar dat veranderde al spoedig. Wim probeerde een aanval op te zetten, maar Jerry verdedigde ijzersterk, waardoor er voor Wim geen doorkomen aan was. Nadat Wim kort gerokeerd had zag Jerry kans om vol in de aanval te gaan. Doordat Wim niet goed oplette, kon Jerry met zijn paard Wim zijn dame veroveren, waarna het snel was beslist. Nadat Wim ingezien had, dat mat onvermijdelijk was gaf hij op.

Joy tegen Dries
Wit opent met een dames gambiet, waar Dries niet op in gaat. Daardoor ontstaat er een rustige opening waarin beide kanten aan het ontwikkelen zijn. Nadat wit een gepend paard aanvalt met een pion, kan zwart alleen nog maar reageren door de loper aan te vallen en op te sluiten door pionnen, waardoor hij de loper wint voordat wit het paard slaat. Hierdoor ontstaat er wel een gebroken pionnen structuur voor zwart, met ook nog eens een dubbelpion op de h-lijn. Wit heeft hier gebruik van gemaakt door schaakjes te geven en één voor één zwarts pionnen weg te snoepen. Zwart doet nog een poging om een mat aanval op te zetten maar gaat net daarvoor zelf mat op het boord.

Timo tegen Pepijn  0-1
Time begon de partij met D4 en begon met het Londen systeem. Pepijn stelde zich defensief op en begon kleine stukken te ruilen. Na het ruilen kreeg Pepijn en zwak centrum en zette Timo zijn dame in om het centrum aan te vallen. Helaas was de plek niet goed en forceerde Pepijn Timo zijn dame in te sluiten met zijn eigen pionnen. Hierna begon Pepijn druk te zetten op de achter linie van Timo zijn stelling. Hij ruilde hiermee een paard voor een toren en haalde zijn Dame erbij. Met deze dame won hij een pion en zette met de behulp van zijn paard Timo zijn koning schaak en had een enorm sterke aanval. Hierna gaf Timo op.

Henry tegen Julian
Henry speelde e4 en Julian antwoordde met de caro-kann. In het begin was er een betere voortzetting geweest voor Julian waarmee hij een centrumpion had gewonnen, maar deze zag hij over het hoofd. Henry joeg de loper van Julian op waarna hij de loper sloeg en hij offerde tactisch een pion om de ontwikkeling van Julian te ontregelen. Henry ging voor een aanval op de koningsvleugel, maar Julian ging weg door lang te rokeren. Henry won de geofferde pion terug en zette een aanval op de koning van Julian op. Julian wist een pion voor te komen en een tegenaanval op te zetten door schaakmat te dreigen. Deze aanval leverde 2 pionnen op, maar hierna stond de koning van Henry wel veilig. Henry had richting het middenspel niet veel tijd meer over, nog maar minder dan 10 minuten en de aanval afmaken leek lastig, want Julian verdedigde goed. In het heetst van de strijd bood Julian een dameruil aan, omdat hij de voorsprong in materiaal en op de klok uit zou kunnen spelen. Henry ging daarom een penning opzetten en Julian maakte hier een aanvallende zet, die niet goed was. Henry kon de dame van Julian gratis slaan, omdat de verdediger gepend stond naar de koning, dat deed Henry, waardoor Julian na een spannende partij op moest geven.

Niels tegen Johan
Vanuit de opening wist Johan via een dubbele aanval een pion op b2 te winnen. Hoewel Niels daardoor lichte compensatie had in de vorm van ontwikkeling, bleek dit al snel zeer beperkt en door Johans paard te centraliseren wist hij Niels’ beweegruimte in te perken. Tegelijkertijd stond Johans loper vast en had hij daardoor ook geen manier om zijn toren op a8 in het spel te krijgen. Het zorgde voor een scherpe partij waar elke zet telde. Uiteindelijk wist Niels na ongeveer twintig zetten eindelijk de pion terug te krijgen, maar hij moest wel zijn sterke loper opgeven voor de zwakke van Johan, wat de kwaliteit van stukken gelijker trok. De spelers kwamen toen in een eindspel met alleen dame en torens op het bord. Daar won Niels echter al snel een pion, en omdat Johans koning zwakker stond had hij hoe dan ook meer spel. Het leidde uiteindelijk tot een alles-of-niets poging van Johan, in de vorm van een torenoffer dat niet bleek te werken.

Mick tegen Patrick 1 – 0
Mick speelt deens gambiet, Patrick besloot niet te rokeren en leek door af te ruilen de angel uit de partij te halen en rustig twee pionnen voor te komen te staan. Echter door zwaktes op de zwarte velden te benutten wist Mick alsnog een winnende aanval op te zetten op de koning die nog altijd in het midden stond, en Patrick geeft op.

Jan tegen Ruben (remise)
Opening was er weinig verschil, Ruben had al vrij snel gerokeerd en jan had zijn opties open gehouden. Na dat het centrum dicht was gespeeld probeerde Ruben aan te vallen op konings kant. Jan verdedigde sterk en stond goed. Uiteindelijk was het terecht remise.

Dirk – Daan 1-0
De partij startte gelijkwaardig, Dirk viel eerst wat aan op de damevleugel en daarna op Daans koning, maar Daan verdedigde uitstekend. De partij leek naar remise te gaan, maar Dirk speelde liever door en Daan kwam langzaam maar zeker onder wat meer druk te staan. Het werd ook later op de avond en uiteindelijk bepaalde de vermoeidheid de uitslag: een overwinning voor Dirk

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.